fbpx Skip to content
Nyfødt sover søvn utvikling baby
Søvn
1. Dette må du vite om nyfødtes søvn (del 1)
2. Nyfødt? Slik får du og babyen gode søvnvaner (del 2)
3. Baby og søvn

Det er uendelig mange artikler på nett om baby og søvn. Like mange meninger og bekymrede foreldre finnes også. Her kommer litt fakta til dere. 

Fra familie og venner kommer uendelig mange historier om babyer som ikke sover i det hele tatt og babyer som ikke gjør annet enn å sove. Bare koble dette helt ut. Å tenke på dette gir deg bare unødig stress.  

For nå er det dere som gjelder, og ingen faste sannheter passer på alle.  

Midt i gleden over dette lille gullet og i ammetåken skal dere som foreldre navigere og finne ut hva som er riktig. Det er ikke lett. Her er noen gode fakta du kan støtte deg på. 

  • Babyer blir født uten døgnrytme. De har et uregelmessig søvnmønster. Hva som egentlig fungerer er litt tilfeldig. Stol derfor på deg selv. Det går seg til. 
  • Nyfødte sover mye, men det er ikke noen fast regel på hvor mye og hvor lenge. Vanligvis sover en baby 18-20 timer i døgnet, oppdelt i 2-3 timers bolker. 
  • Mange foreldre er bekymret for om babyen sover for mye eller for lite. Det du må vite er at døgnrytmen utvikles gjennom de første levemånedene. 
  • Babyen får søvnhormoner gjennom morsmelken de får om natten. De blir etter hvert vant til at det er lyst om dagen og mørkt om natten. Slik får de døgnrytmen på plass litt etter litt.  
  • Babyen din sover ikke gjennom hele natten. De spiser en stor del av næringsbehovet sitt om natten og får samtidig trygghet når de spiser. 
  • Det går ikke å regulere nyfødtes søvn, det er bare å «go with the flow» så godt dere kan. 
  • Det er ikke slik at jo lenger man er våken, jo trøttere blir man. Forsøker dere å strekke på nyfødtes våkne perioder i håp om at de skal sove bedre så går ikke det. Det er ofte det motsatte som skjer, at de blir mer urolige. 
  • Babyer spiser i søvne og tar du barnet og legger til brystet når du ser tegn til at din nyfødte blir sulten på natten, så kan det hende at hun/han ikke vil våkne en gang men bare sove seg gjennom måltidet 
  • Når babyen spiser i søvne, vet vi at amming/mating fører til atde skiller ut beroligende stoffer i hjernen. Dermed er puppen i grunnen en veldig fin «sovemedisin» både når de er helt små og senere.  

Neste gang skal jeg dele konkrete tips til gode søvnvaner for babyen og dere foreldre. Følg med!  

 

Hilsen Ingebjørg

IBCLC ammeveileder, sykepleier og mamma til fem

nattamming er det normalt hvor ofte
Nattamming er bare positivt både for deg og babyen

 

Daglig leder i Ammeklinikken med lang erfaring i å jobbe med nybakte mammaer og babyer fra både sykehus og privat praksis. Sertifisert IBCLC ammeveileder, sykepleier og mamma til fem. Her får dere en god blanding av refleksjoner og hennes beste råd for en trygg og god babytid.

Back To Top