fbpx Skip to content

Håndmelking er viktig å kunne for alle som ammer, det aller beste er å lære det før fødselen, eller senest samme dag som du har født! Håndmelking kan for noen være like effektivt som å bruke en brystpumpe fordi det er lettere å få melken ut når man fysisk «dytter» den ut enn om det bare brukes vakuum slik som en brystpumpe gjør.

Det er mange årsaker til at man kan ha behov for å ta ut melk:

  • hvis babyen ikke klarer å spise direkte av brystet
  • babyen er liten og trenger mer melk enn det han/hun spiser fra brystet
  • babyen har gulsott
  • du har brystspreng og trenger å lette på trykket eller for å gjøre brystet mykere for babyen slik at han/hun klarer å ta godt tak
  • du har tette melkeganger/melkeblemme
  • du har vondt og trenger å avlaste brystet med håndmelking
  • du har ikke babyen nær deg, men trenger å få ut melken

Forberedelse:

1: Ha klar en beholder til å samle opp melken i, det kan være Naturebond pumpen din, en Nifty matekopp, en tåteflaske (link), en skål eller gryte som du har skylt med kokende vann, eller et frysebeger for morsmelk. De første dagene etter fødselen kan det være nok med en teskje.

NB! Beholderen skal være godt rengjort og sterilisert før du samler melk i den.

2: Vask hendene dine ordentlig med såpe og vann før du begynner å håndmelke. Håndhygiene er viktig for å redusere risikoen for å overføre bakterier fra hendene til brystet og melken.

3: For at melken skal komme raskere hjelper det noen å ha babyen hud-mot-hud, se eller lukte på babyen eller ting som lukter av babyen din rett før du begynner. Det er også viktig å sette seg ned og prøve og slappe av så godt du klarer.

Håndmelke:

4: Begynn med å plassere hånden din med tommelen på den ene siden av areola og de andre fingrene på den andre siden slik at fingrene danner en C. Tommelen på toppen av brystet og de andre fingrene på undersiden. Fingrene skal være lenger borte fra brystknoppen enn de fleste tror. Ca. 5 cm fra selve brystknoppen på hver side (mye lenger bak enn man skulle tro! )

5: Klem fingrene først litt innover i brystet ditt før du klemmer fingrene litt sammen. Gjenta dette. Du skal ikke trekke noe særlig i brystknoppen, bare klemme fingrene litt i retning mot hverandre. Dette skal ikke gjøre vondt.

6: Du vil vanligvis ikke se noe melk før du har gjort bevegelsen flere ganger. Brystet og melken trenger litt tid før melken kommer til syne på brystknoppen, så vær tålmodig.

7: La melken som kommer ut dryppe ned i beholderen.

8: Når du har håndmelket en liten stund så starter det vi kaller utdrivningsrefleksen, det vil si at brystet ditt hjelper til med å klemme melken ut. Noen kjenner godt når utdrivningsrefleksen starter, mens andre ikke kjenner noen ting. Begge deler er helt normalt. Når utdrivningsrefleksen starter vil det komme mer melk ut og noen kan se stråler av melk. Pass på å holde oppsamlingsbeholderen slik at du får fanget den dyrebare morsmelken enten den kommer som dråper eller stråler.

9: Endre på plassering av fingrene dine flere ganger mens du håndmelker. Du skal hele tiden holde tommelen på den ene siden av brystknoppen og resten av fingrene på den andre siden, men du varierer hvor på brystet du holder hånden slik at du får ut melk fra hele brystet. Husk at grepet skal danne en C også når du roterer hånden rundt på brystet.

10: Hold på til du har fått ut så mye melk som du trenger, eller til du merker at det begynner å piple mindre og mindre melk ut.

9: Hvis det ikke kommer melk, kan du prøve å holde fingrene dine lenger bak på brystet. Den vanligste årsaken når man ikke får ut melk er at man har fingrene for nært brystknoppen.

Daglig leder i Ammeklinikken med lang erfaring i å jobbe med nybakte mammaer og babyer fra både sykehus og privat praksis. Sertifisert IBCLC ammeveileder, sykepleier og mamma til fem. Her får dere en god blanding av refleksjoner og hennes beste råd for en trygg og god babytid.

Back To Top