fbpx Skip to content

De fleste som skal kjøpe en brystpumpe får seg en overraskelse over hvilken jungel det er der ute. Og det er fullt forståelig! Vi har jobbet med dette i mange år og både hjulpet våre pasienter med alle slags forskjellige pumper og vi har testet mange forskjellige pumper selv i våre egne ammereiser. Så vi har god oversikt og her skal vi prøve å lage en liten oversikt i jungelen så det blir lettere for dere å vite hva du kan se etter for å finne ut hvilken pumpe som passer for deg.

Hvilken pumpe som passer for deg kommer i hovedsak an på to ting:

  • hvor mye du skal pumpe deg og
  • hvor i ammereisen din du er

Trenger du å pumpe deg for å ta ut litt melk en sjelden gang så kan du ha en helt enkel og rimelig pumpe. Men hvis du skal pumpe for å komme i gang med melkeproduksjonen og/eller sikre at produksjonen din blir opprettholdt så må du ha en pumpe som stimulerer best mulig.

 

Det som er avgjørende ved valg av pumpe er dette spørsmålet:

Vil pumpen kunne påvirke melkeproduksjonen din?

Hvis du fullammer babyen din og melkeproduksjonen din er godt etablert-og du bare skal bruke pumpen til å ta ut litt ekstra melk- så kan du bruke hvilken pumpe som helst. Det vil si hvis du ikke skal erstatte noen av babyens måltider med pumping- da trenger du ikke tenke på kvalitet/effektiviteten til pumpen.

Hvis du skal pumpe regelmessig ISTEDENFOR at babyen dier, altså at noen av babyens vanlige ammestunder erstattes av en pumpeøkt og at dette skjer regelmessig (oftere enn helt sporadisk) så må du tenke på kvaliteten til pumpen du bruker. Forklaring på hva vi mener med regelmessig kommer under her.

Melkeproduksjonen varierer veldig fra mor til mor. For noen så kan man oppleve at det omtrent flommer over av melk nesten uansett hva man gjør- mens hos andre så er melkeproduksjonen mer sårbar i den forstand at den lettere påvirkes av endringer i hvor mye melk som tas ut. Melkeproduksjonen kan være sårbar både i form av at den lett reduseres så man får for lav produksjon eller at den for lett ender opp med overproduksjon. Det at det er store individuelle variasjoner gjør at vi aldri kan si at en ting er riktig for alle. I denne posten vil vi prøve forklare hvilke erfaringer vi har med pumping gjennom mange år som helsepersonell og IBCLC ammespesialister.

Når det kommer til det begrepet om REGELMESSIGHET som vi bruker så vil det være individuelt hvor mange pumpeøkter som vil påvirke melkeproduksjonen. Vi har i vår praksis erfart at rundt 3 pumpeøkter i uka kan være en grei tommelfingerregel å ta utgangspunkt i.

Så pumper du deg mer enn 3 ganger i uka ISTEDENFOR amming så kan du tenke at det er viktig med kvalitet på pumpa for det er sannsynelig at den kan påvirke melkeproduksjonen din.

Forskjellige typer brystpumpe

Det finnes et stort utvalg av pumper og det kan være vanskelig å vite hvilken du trenger. Her har vi laget en liten oversikt.

  • Manuell pumpe
  • Silikonpumpe
  • Wearable/BH-pumper
  • Single elektrisk pumpe
  • Dobbel elektrisk pumpe
  • Multibrukerpumpe/«sykehuspumpe»

Når vi først snakker om pumping så må vi bare aller først nevne håndmelking. Håndmelking er det absolutt enkleste og dette er en teknikk som det er viktig at alle lærer seg. Spør IBCLC ammespesialisten din eller personalet på sykehuset om å vise deg dette. Pass på å ha lært deg håndmelking før du drar hjem fra sykehuset etter fødselen. Syns du det er vanskelig så ta en titt her: Håndmelking

Manuell pumpe

En manuell pumpe er en flaske med pumpetrakt+ventiler og et håndtak som man lager vakuum med. Manuelle pumper kan være en løsning hvis du skal pumpe deg en sjelden gang.

Silikonpumpe

En silikonpumpe er en helstøpt beholder av silikon med pumpetrakt som festes til brystet med vakuum. Dette er den enkleste formen for pumper. Den store fordelen er at de er enkle å bruke og enkle å rengjøre pluss at de er rimelige i innkjøp. Helt enkelt så bare klemmer du flaskedelen på pumpen sammen, sentrerer pumpen over brystknoppen og slipper, da henger den der og trekker ut melk fra brystet. Silikonpumpene er gull til å ta ut melk fra det ene brystet samtidig som man ammer fra det andre.

Elektriske pumper

Elektriske pumper kommer i mange ulike varianter og det er store forskjeller i kvaliteten på dem. De rimeligste variantene er beregnet på sporadisk pumping. Levetiden på de rimeligste variantene er kort og ofte er garantien kun på opp til 250 timers bruk. Her er en oversikt over de ulike typene elektriske brystpumper som finnes:

Single elektrisk pumpe

Single elektrisk pumpe betyr en pumpe hvor man kan pumpe ett bryst om gangen. De er oftest på batteri. Disse pumpene er ofte de rimeligste å kjøpe, men man kan kun pumpe ett bryst om gangen så det er veldig lite effektivt om du skal pumpe mye. Dette er for deg som skal pumpe sjelden. Du vil bruke dobbelt så lang tid på pumping med en single pumpe vs en dobbel pumpe. Disse pumpene er beregnet på sporadisk bruk på en godt etablert og solid melkeproduksjon. Det vil si ikke de første 6-8 ukene etter fødsel og at man pumper sjeldnere enn 2 ganger i uken.

Dobbel elektrisk pumpe

De doble elektriske pumpene gir mulighet til å pumpe begge bryst samtidig. Det er stor forskjell mellom de ulike pumpene i motorkvalitet, levetid, tilpasningsmulihgeter og utvalg av tilbehør.

De doble elektriske pumpene kan igjen deles inn i to kategorier. Det er pumper som er beregnet for at en person kan bruke den singlebruker og pumper som er beregnet på at flere kan bruke den: multibruker. Pumper som er beregnet på at flere kan bruke den er pumper som også merkes «sykehuskvalitet» eller «sykehuspumpe». Vær obs på at begrepet sykehuspumpe av noen brukes selv om pumpen ikke er en multibrukerpumpe. Det er derfor lurt å sjekke bruksanvisning før du velger og se at det står at selve pumpen kan brukes av flere personer.

Multibruker pumper har kraftigere motor og er beregnet på at flere brukere kan benytte seg av den. Disse pumpene vil være dem som stimulerer melkeproduksjonen best og det er kun denne type pumper som anbefales når melkeproduksjonen din avhenger av pumpen du bruker, eller hvis du skal pumpe for å øke melkeproduksjonen din. De første 6-8 ukene etter fødsel anbefaler vi å bruke en multibruker/sykehuspumpe, det samme hvis du pumper regelmessig og oftere enn 3-4 ganger i uken. (Dvs at om du ikke har anledning til å amme barnet direkte når du begynner på jobb så bør de fleste ha en pumpe som er i kategori multibruker/sykehuspumpe). Spectra DualS er en multibruker/sykehuspumpe med minimum 1000 timers garanti, den kan du lese mer om her: Spectra DualS

For elektriske pumper finnes det både oppladbare batteri og pumper som går på strøm. Pumper som går på strøm vil som regel være mer driftssikre og stabile enn dem som går på batteri, men man er avhengig av å ha kontakt tilgjengelig.

Det er stor forskjell i motorkapasitet og levetid på motorene til de elektriske pumpene. Levetid på motorene varierer fra 250 timer for de simpleste til over 1000 timer for kvalitetspumper. Vær obs på at hos noen produsenter faller garantien bort om pumpen kjøpes brukt selv om den er brukt under oppgitt levetid.

Når du skal vurdere prisen på ulike pumper er det viktig at du alltid tar pris og deler på oppgitt brukstid for da ser du hva den koster per time i bruk. En rimeligere pumpe kan ha lavere brukstid sånn at du risikerer å måtte kjøpe flere pumper i løpet av ammereisen din.

Wearables/ BH-pumper

Dette er handsfree pumper av den typen hvor hele pumpen legges i Bhen og hvor motoren sitter på hver enkelt oppsamlingsbeholder. Disse pumpene er svakere enn de doble elektriske pumpene og er pumper som er beregnet på at man pumper seg sjeldnere. Erfaringsmessig kan vi si at vi ikke anbefaler å stole på at disse pumpene stimulerer og opprettholder melkeproduksjonen i tilstrekkelig grad. Dette er det vi pleier å kalle en ekstrapumpe som kan brukes hvis melkeproduksjonen din ikke er avhengig av pumpen. Disse fraråder vi å bruke før melkeproduksjonen er godt etablert/de første 6-8 ukene etter fødselen når melkeproduksjonen er i en særlig sårbar fase.

 

Daglig leder i Ammeklinikken med lang erfaring i å jobbe med nybakte mammaer og babyer fra både sykehus og privat praksis. Sertifisert IBCLC ammeveileder, sykepleier og mamma til fem. Her får dere en god blanding av refleksjoner og hennes beste råd for en trygg og god babytid.

Back To Top