fbpx Skip to content

Mange kvinner med PCOS kan være bekymret for sine muligheter til å amme barnet sitt etter fødsel. Dermed er det viktig å poengtere at det med stor sannsynlighet ikke er grunn til bekymring. De fleste kvinner med PCOS kan fullamme sitt barn uten problemer, og flere opplever like gjerne å ha for mye melk. Noen kvinner med tilstanden vil likevel oppleve å ha for lite melk, hvor de vanlige anbefalingene for å øke melkeproduksjonen ikke fungerer. Da er det viktig å være klar over at PCOS kan være en medvirkende årsak til dette problemet.

De fleste kvinner med PCOS kan fullamme sitt barn uten problemer

Hva er PCOS?

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en tilstand som rammer 10-15% av alle kvinner (NHI, 2023). Dermed er det en av de vanligste hormonforstyrrelsen hos kvinner. Tilstanden kjennetegnes av økt nivå av mannlige kjønnshormon, og små cyster på eggstokkene. I tillegg medfører tilstanden andre symptomer som for eksempel hormonell ubalanse, uregelmessig menstruasjon, infertilitet, økt kroppsbehåring og insulinresistens. Hos noen kvinner kan  kjertelvevet i brystene være mindre utviklet.

Hvordan kan PCOS påvirke ammingen?

Melkeproduksjonen kan påvirkes av PCOS på flere måter. Det kan for eksempel skyldes at kjertelvevet er mindre utviklet, som tidligere nevnt. Da vil man som regel ikke ha hatt normal brystutvikling under puberteten. Dette kan igjen føre til at man ikke merker endring i brystene i løpet av svangerskapet. I tillegg finnes det en viss mulighet for at hormonubalansen i kvinner med PCOS kan påvirke melkeproduksjonen. Legg merke til at vi skriver kan her, da de aller fleste kvinner med PCOS ikke vil ha problemer med for lite melk!

Opplever du lav melkeproduksjon er det viktig at du får en vurdering av hva som kan være årsaken

Er du gravid og har PCOS, bør du på samme måte som alle andre kvinner sette deg inn i de anbefalingene våre for at du og din baby skal få best mulig start på ammingen. Vi går nøye gjennom disse i vårt ammekurs for gravide så det anbefaler vi alle å ta. Du kan kjøpe et opptak av kurset her: Ammekurs for gravide

oversikt over hva du må passe på etter fødselen:

 • Barnet bør få ligge hud mot hud med deg så raskt som mulig etter fødsel.
 • Gi babyen tid til å finne brystet selv. Vi kaller dette ‘breast crawl’.
 • Ha babyen hud mot hud med deg så mye som mulig den første tiden etter fødselen. Dette øker produksjonen av oxytocin i hjernen som igjen fører til økt melkeproduksjon.
 • Skulle barnet ikke ta brystet, kan du håndmelke råmelk og mate barnet med en liten sprøyte eller en te-skje.
 • Be om ammeveiledning hver gang du skal amme hvis du synes det er vanskelig å få barnet til å ta godt tak på brystet.
 • Ikke gi barnet morsmelkerstatning med mindre det er medisinsk grunnlag for dette. Barn som får morsmelkerstatning blir mindre interessert i brystet, dermed stimuleres ikke melkeproduksjonen nok. Skulle det være nødvendig med morsmelkerstatning er det viktig at du håndmelke eller pumper hyppig.
 • Unngå bruk av smokk. Jo mer barnet er på brystet, jo mer vil melkeproduksjonen stimuleres.

Vi ser ofte at det er andre grunner til lav melkeproduksjon enn PCOS hos ammende kvinner med denne tilstanden. Den vanligste årsaken til lav melkeproduksjon skyldes at stimuleringen av melkeproduksjon i de første dagene etter fødsel har vært for lav- det gjelder også kvinner med PCOS. Opplever du lav melkeproduksjon er det viktig at du får en vurdering av hva som er årsaken. Vi samarbeider gjerne med fastlege og/eller gynekolog for å en utredning og eventuell behandling i forhold til denne problemstillingen.

Det aller viktigste å huske på med amming er:

 • Du vil mest sannsynlig ha mer enn nok melk om du har PCOS.
 • Opplever du å ha lav melkeproduksjon samtidig som du har PCOS, kan det like så godt være andre årsaker til den lave produksjonen enn PCOS.
 • Skulle du ha reell lav melkeproduksjon, vil melken din fortsatt være verdifull for barnet uansett årsak!
 • Amming er ikke bare mat. Amming er også kos, trøst og nærhet. Amming bidrar også til overføring av antistoffer og stamceller mellom mor og barn. Dette skjer selv om du har veldig lite melk. Amming blir dermed viktig for både deg og barnet, selv om du ikke har en melkeproduksjon som gjør barnet ditt mett.

Daglig leder i Ammeklinikken med lang erfaring i å jobbe med nybakte mammaer og babyer fra både sykehus og privat praksis. Sertifisert IBCLC ammeveileder, sykepleier og mamma til fem. Her får dere en god blanding av refleksjoner og hennes beste råd for en trygg og god babytid.

Back To Top