fbpx Skip to content
Søvn
1. Dette må du vite om nyfødtes søvn (del 1)
2. Nyfødt? Slik får du og babyen gode søvnvaner (del 2)
3. Baby og søvn

Når bør jeg begynne å tenke på søvn for babyen? Bør jeg prøve å styre hvor lenge babyen sover? Bør jeg forsøke å styre når babyen sover? Bør babyen venne seg til å legge seg tidlig på kvelden helt fra starten av? Dette er noen av de mange spørsmålene vi får rundt baby og søvn. Dette med søvn kan skape mye usikkerhet blant nybakte mammaer og pappaer. Det er vanskelig å vite hvem dere skal høre på, når alle kommer med velmenende råd. Det er imidlertid slik at de rådene som ble gitt til nye foreldre for 25 år siden, stort sett regnes som utdaterte i dag. Det vi først og fremst pleier å si er lytt til deg selv. Er det noe som føles feil så er det feil for dere.

Babyer fødes uten døgnrytme, og de har uregelmessig søvnmønster. På helt små babyer er det bare å ‘go with the flow’ da det er helt umulig å forsøke å styre søvnen og døgnrytmen. Imidlertid er det også veldig viktig med søvn for mamma og pappa. Utnytt dermed tiden på dagtid til å ta dere en ekstra hvil, gjerne når babyen sover.

Er det noe som føles feil, er det feil for dere

Leggetid på kvelden er heller ingenting å stresse over. I begynnelsen har mine fem små ment at det var natt rundt 02:00. Dette tidspunktet har så gradvis forskjøvet seg fremover slik at de la seg tidligere og tidligere. Mange lurer på når de kan begynne å legge babyen sin tidligere på kvelden. Mitt råd til dette er at dere vil merke når babyen er klar for det. Som nybakte foreldre er det vanskelig å se for seg hvordan man kan vite det. Dere må imidlertid huske at for hver uke som går lærer dere mer og blir mer erfarne foreldre. Det er dere som kjenner deres baby best, og dere blir bare mer kjent med babyen etterhvert som tiden går. Når tiden kommer for at barnet er klar for en tidligere natt, om det er uker eller måneder, vil dere merke det.

Det er helt umulig å forsøke å styre døgnrytmen og søvnen til en liten baby.

Frem til babyen ønsker å legge seg tidligere, nyt de sene kveldene på sofaen. Gjerne med kos, pupp eller flaske. Skulle dere bli litt lei og lengte etter litt alenetid på kvelden, er det bare å huske at denne tiden er kun en kort periode av livet. Alenetid på kvelden får dere igjen når babyen blir større. Helt til de blir ungdommer da… da er denne tiden slutt.

Daglig leder i Ammeklinikken med lang erfaring i å jobbe med nybakte mammaer og babyer fra både sykehus og privat praksis. Sertifisert IBCLC ammeveileder, sykepleier og mamma til fem. Her får dere en god blanding av refleksjoner og hennes beste råd for en trygg og god babytid.

Back To Top