fbpx Skip to content

Å bli foreldre kan være overveldende for både mor og far/medmor. Som partner er det lett å føle seg litt rådvill, og det kan være vanskelig å vite nøyaktig hva du kan bidra med. For mamma er det jo så åpenlyst, det er mamma som har født babyen, og det er mamma som står for matingen av babyen så de tingene må hun gjøre. Vi har her samlet sammen fem gode råd til hvordan du som partner best kan bidra i den nye hverdagen.

1. Vann og mat

Visste du at man blir både veldig sulten og veldig tørst av å amme? Faktisk er det slik at man trenger mer mat når man ammer enn når man er gravid! Likevel er det slik at man ikke alltid får tid til å få i seg all maten man trenger når man har ansvaret for å mate en liten baby.

Det er en fulltidsjobb å mate den nyfødte de første månedene

Som partner kan du bidra ved å ta ansvaret for matinnkjøp og matlaging hjemme. Da kan mor rette sin fulle oppmerksomhet mot å mate den nyfødte. Det er faktisk en fulltidsjobb de første månedene.  Dermed kan det også være vanskelig å få spist nok når man ammer. Ofte er det slik at babyen våkner og vil ha mer mat akkurat når dere setter dere ned til bords for å spise. Du kan bidra ved å kjøpe inn et lager av mat som kan spises raskt og kaldt. . Snakk med mor og hør hva som frister. Er det også slik at hun må forlate middagen før måltidet er ferdig? Ta vare på maten og varm den opp igjen til henne etter at hun er ferdig med ammingen. Slik får hun spist når hun er ferdig.

I tillegg til å trenge mer mat, blir man også veldig tørst når man ammer. Sørg derfor gjerne for at mor alltid har en full drikkeflaske stående på de stedene hvor hun ammer hyppigst.

2. Lær deg det samme som mor

Læringskurven er bratt når dere blir foreldre. Det er masse informasjon man skal lære seg, og ta i bruk på veldig kort tid. Pass på at du får med deg den samme informasjonen som mor når dere er på sykehuset! To hoder husker bedre enn ett, og ofte husker man også på forskjellige ting. Hvis begge to har bidratt til å anskaffe seg informasjonen, vil man samlet sett sitte igjen med mer enn om kun en av dere  fulgte med på sykehuset. At begge har fått med seg informasjonen som ble gitt på sykehuset vil være helt gull når dere kommer hjem etter noen dager og ting begynner å tårne seg litt opp.

To hoder husker bedre enn ett, og ofte husker man på litt forskjellige ting av den informasjonen som ble gitt.

For å være litt ekstra forberedt kan du gjerne ta Ammekurs for gravide sammen med mor. På dette kurset går vi gjennom mye som vil gjøre den første tiden etter fødsel enklere, i tillegg til at det kan bidra til å redusere bekymringer. Vi har satt sammen kurset ut fra det vi ser nybakte foreldre strever med den første tiden.

Dersom du lærer deg  det samme som mor vil det også gjøre det enklere for deg med den nyfødte babyen. For eksempel, kan dere fordele oppgaver med at mor står for mating, mens du kan stå for bading og bleieskift.

3. Alenetid med babyen

At du kan få litt alenetid med babyen er ikke bare fint for deg og babyen, men også for mor. Dette er altså muligheten til at du kan lære babyen bedre å kjenne på egen hånd, samtidig får mor muligheten til å sove litt på egen hånd eller å ta seg en dusj. Litt alenetid som dette kan gjøre underverker for en sliten nybakt mamma. Dersom mor mater babyen først, har dere som regel litt tid før babyen trenger mat igjen. Utnytt gjerne denne tiden til å bytte litt på ansvaret.

4. Organiser besøk

Med en ny baby i hus er det som regel mange som vil komme på besøk å treffe den lille, og selvsagt ønsker som regel dere også å vise frem det nye familiemedlemmet. Likevel opplever mange at det blir for mye besøk den første tiden, og fremfor at det er koselig blir man heller utslitt. Å begrense besøk kan oppleves vanskelig, og mor har ofte nok med den lille. Du kan dermed bidra til å beskytte den lille flokken din ved å ta ansvar for å begrense besøket i perioden med nyfødt.

Babyer er uforutsigbare og har plutselig dager hvor de styrer veldig. Besøk blir da fort mer slitsomt enn det er koselig.

Ditt ansvar kan da være da å sørge for at det ikke kommer for mange på besøk av gangen og at de ikke blir for lenge. Samtidig kan du endre på avtaler dersom du ser at det ikke passer likevel. Babyer er uforutsigbare og har plutselig dager hvor de styrer veldig. Besøk blir da fort mer slitsomt enn det er koselig. Folk har som regel full forståelse for at planer blir endret når man har en liten baby i hus, og synes det er helt greit om avtalen blir forskjøvet.

5. Best, og mest mulig søvn

Den første tiden med baby i familien preges for de aller fleste av lite søvn. Ofte er man våken om natten fordi babyen trenger mat, eller er urolig. Dermed er det lurt å organisere seg slik at begge foreldre får mest mulig søvn. Når baby våkner om natten er det noen ganger kun puppen som må til for at h*n skal sovne igjen. Andre ganger er det byssing og bæring som skal til.

Har dere mange våkenetter kan det være lurt å sove på skift, og å sørge for at dere begge to får hvile på dagtid. Har man hatt tøffe netter er det viktig å redusere planene dere har neste dag, slik at dere begge får hvile.

Daglig leder i Ammeklinikken med lang erfaring i å jobbe med nybakte mammaer og babyer fra både sykehus og privat praksis. Sertifisert IBCLC ammeveileder, sykepleier og mamma til fem. Her får dere en god blanding av refleksjoner og hennes beste råd for en trygg og god babytid.

Back To Top