fbpx Skip to content

Når mammakroppen på mesterlig vis har brukt energi på å produsere melk og du har brukt tid og krefter på å pumpe, er det utrolig kjedelig å ende med å tømme melken ut. De edle dråpene av hvitt gull er så verdifulle at vi i Ammeklinikken anbefaler å prøve og ta vare på mest mulig. Det kan være både praktisk og nødvendig med et morsmelk-lager, men hvordan oppbevarer man egentlig melken på en trygg og hygienisk måte?

Her gir vi deg en praktisk oppbevaringsguide og noen enkle og viktige tips som sikrer god holdbarhet på morsmelken din. Denne guiden kan du printe ut og henge opp et sted du ser den. Eller laste ned/ ta skjermbilde på telefonen din og lagre den som et bilde så du lett kan finne den når du trenger den.

 

Viktig å huske på når du skal pumpe og oppbevare morsmelk

Vask hender og utstyr! Vær ekstra nøye med vask av hender og utstyr før du behandler morsmelk. Sørg for at utstyret du bruker er rent og sterilisert for best mulig holdbarhet.

Velg riktig beholder! Morsmelk kan oppbevares i en ren glassbeholder med tett lokk, i en BPA-fri tåteflaske (link) eller i en praktisk, forhåndssterilisert oppbevaringspose laget for morsmelk (link). Vi anbefaler ikke å lagre morsmelk i annen type plastposer eller plastbeholdere som ikke er beregnet til kontakt med mat.

Plassering i kjøleskapet! Få melken snarest mulig inn i kjøleskap etter pumping om den skal oppbevares. Plasser den bakerst i kjøleskapet – der er det kaldest og jevnest temperatur.

Frys i små porsjoner! Frys melken ned i små mengder slik at det er enklere å tine akkurat det du trenger – og spare resten.

FIFO-prinsippet! Marker hvert måltid du fryser med dato slik at du enkelt har oversikt. Tenk “first in, first out” som vil si at melken du frøs først er melken du bør tine opp og bruke først.

Lagring etter 6 mnd. Selv om melken bør brukes opp innen 6 måneder i fryseren, så er det ikke “farlig” å drikke den etter det. Det som skjer er at smaken og næringsinnholdet kan endre seg over tid! Lukt/smak om du er usikker.

Tining! Ideelt sett er det best å tine melken i kjøleskapet, men du kan også sette den i lunkent vann om du har behov for å tine den raskere. Tining i mikrobølgeovn eller varmt vann vil gi områder i melken som blir veldig varme. Høy temperatur kan inaktivere noen av de gode cellene i melken, dette har liten betydning om du mater med pumpemelk som har fått for høy temperatur en sjelden gang (melken må aldri være for varm når babyen drikker den!). Om du gjør dette av og til så har det liten betydning men om du mater babyen kun med pumpemelk så bør du være obs på å tine og varme den skånsomt til vanlig.

Oppvarming! Du trenger ikke å varme melken, men om babyen foretrekker lunken melk kan du sette posen/beholderen med melken i lunket vann. Sjekk temperaturen på melken ved å dryppe litt på håndleddet ditt. Den skal være lunken, ikke varm.

Før du mater babyen med melken! Forsikre deg om at melken ikke er for varm. Beveg forsiktig på posen/beholderen for at fettet skal blande seg godt i melken. Ikke rist hardt, det kan skade noen av proteinene i melken.

Daglig leder i Ammeklinikken med lang erfaring i å jobbe med nybakte mammaer og babyer fra både sykehus og privat praksis. Sertifisert IBCLC ammeveileder, sykepleier og mamma til fem. Her får dere en god blanding av refleksjoner og hennes beste råd for en trygg og god babytid.

Back To Top