fbpx Skip to content
Det aller viktigste når du pumper er at du ikke får vondt eller sårhet av pumpingen, og at du får ut mest mulig melk. Du skal ha det godt når du pumper, og for at pumpingen skal være komfortabel og effektiv er det viktig at du har pumpetrakter som passer. Ut ifra målinger kan du få en indikasjon på hvilke traktstørrelser du bør velge, og når du pumper må du kjenne etter hvordan det føles. Får du vondt kan det være tegn på at trakten du bruker ikke passer til brystet ditt. Les nøye gjennom denne artikkelen for vi anbefaler å måle annerledes enn det som til nå har vært vanlig å anbefale.

 

Her kan du laste ned vår brystknopp-måler som du kan printe og måle med: Brystknopp-måler

HVORDAN MÅLE FOR Å FINNE RIKTIG STØRRELSE

Brystknopper er helt unike og varierer både fra person til person, men også fra bryst til bryst på samme person. Både størrelse og form varierer, noen er runde, noen flate, noen spisse og noen innover. Derfor kan det være vanskelig å vite akkurat hvor på brystknoppen man skal måle og det er heller ikke et helt eksakt, entydig svar på det. Som en hovedregel sier vi i Ammeklinikken at man skal måle på tuppen eller på siden for at ikke målet skal bli for stort. Andre råder gjerne til å måle helt inne ved roten/basis av brystknoppen i overgangen mellom knopp og areola. Det gjør ikke vi. Har du en nokså flat knopp måler du på tuppen, men har du en rundere eller spissere form måler du litt ned på siden av knoppen (fra side til side). Det aller viktigste å huske på er at målene kun gir en indikasjon på hvilke traktstørrelser som kan passe deg. Den endelige avgjørelsen på traktstørrelsen kan du ikke finne ut av før du prøver og kjenner etter hvordan det føles.

 • Start med å vaske hender
 • Bruk en fast, ren linjal med millimeter-mål
 • Mål før du ammer eller pumper, ikke etter
 • Like før måling kan du stimulere brystknoppen forsiktig ved å styrke lett over den og trekke litt i den
 • Mål fremme eller. på siden på brystknoppen, som beskrevet over.
 • Mål begge brystknoppene og noter ned. Det kan hende du trenger ulik traktstørrelse til hvert bryst
 • Velg pumpetrakten(e) som er nærmest størrelsen på brystknoppene dine. Ligger målene mellom to traktstørrelser anbefaler vi at du prøver de størrelsene som ligger nærmest målene dine. Måler du f.eks. 17 mm eller 18 mm, kan det være lurt å teste ut både traktstørrelse 16 mm og 20 mm.
BRUK EN REN LINJAL TIL Å MÅLE TVERS OVER TUPPEN AV BRYSTKNOPPEN. ILLUSTRASJONEN VISER EN BRYSTKNOPP MED LITT BUET TUPP. HER SER MAN AT MAN MÅLER LITT NED PÅ SIDEN FRA SELVE TUPPEN. DET SAMME KAN MAN GJØREOM MAN HAR EN RUNDERE ELLER SPISSERE KNOPP.
Spectra Dual S leveres med standard 24mm pumpetrakter.
I tillegg finnes fem ulike størrelser som er kompatible med alle typer Spectra elektriske pumper.
Du kan velge mellom:
16mm, 20mm, 24mm, 28mm og 32mm.

 

KJENN ETTER!

Målene du tar hjelper deg langt på vei mot å finne riktig pumpetrakt. Likevel er det utrolig viktig at du kjenner etter om du har det godt når du pumper. Hva du kjenner og føler ved pumping trumfer alt i valg av pumpetrakt. Når du pumper skal du ha det komfortabelt gjennom hele pumpeøkten. Du skal bare kjenne et forsiktig drag eller ikke kjenne noe i det hele tatt.

Traktene skal sitte tettere enn det som tidligere har vært anbefalt og som mange anbefaler enda.

Vi pleier å sammenligne valg av pumpetrakt-størrelse med valg av skostørrelse. Noen med like lange føtter kan ha forskjellig oppfatning av hvilken størrelse som føles mest behagelig for dem. Slik er det også med valg av pumpetrakt. Har man samme mål på brystknoppen kan man likevel ha behov for ulik størrelse på trakten, alt etter hvordan det kjennes.

HVORDAN VET DU AT DU HAR RIKTIG STØRRELSE?

Riktig størrelse: bare brystknoppen trekkes inn i tunnelen og det kjennes behagelig ut når du pumper

Du vet du har rett størrelse når du ikke kjenner ubehag ved pumping og når pumpen pumper effektivt. Pumpen pumper effektivt når du ser eller hører at melken sprayes ut i trakten mesteparten av pumpeøkten. Kommer det lite eller ingen melk kan det skyldes at pumpetrakten er for liten eller for stor.

Du vet også at du har rett størrelse om du kan sjekke av disse punktene:

 • Når kun brystknoppen trekkes inn i pumpetrakt-tunnelen
 • Når brystknoppen beveger seg fritt uten å bevege seg fra side til side i pumpetrakt-tunnelen
 • Når det føles komfortabelt gjennom hele pumpeøkten og du ikke kjenner smerte
 • Når pumpen suger effektivt og du ser at det kommer melk mesteparten av pumpeøkten
 • Når du kjenner at brystene tømmes

 

ER DU USIKKER PÅ OM DU HAR RIKTIG STØRRELSE?

Dersom du opplever ett eller flere av punktene under prøver du en annen traktstørrelse og kjenner etter om det bedrer seg:

 • pumpingen er ubehagelig eller gjør vondt
 • areola trekkes inn i trakten når du pumper
 • brystknoppen beveger seg ikke fritt i pumpetrakt-tunnelen
 • brystknoppen gnisser borti sidene på trakten
 • det kommer lite eller ingen melk
 • brystet tømmes ikke
 • du opplever å få hudirritasjoner (sårhet)
 • du kjenner at blodsirkulasjon i brystknoppene er ikke optimal, og du ser at knoppene blir røde, blålig eller hvite
 • du får en ring rundt brystknoppen
 • du opplever at melkegangene tetter seg

Det er også viktig å justere innstillingene på pumpen slik at du ikke får vondt. Spectra Dual S har to motorer slik at du kan stille inn vakuumstyrken som kjennes best for hvert bryst. Du kan lese mer om pumpen og de forskjellige innstillingene her LINK KOMMER.

 

HVORDAN VET JEG OM PUMPETRAKTEN ER FOR LITEN?

Ved for liten traktstørrelse kan du oppleve at brystknoppen ikke beveger seg fritt i pumpetrakt-tunnelen og/eller at knoppen gnisser borti kantene i tunnelen. Du kan også oppleve at melkegangene blokkeres eller at det kommer lite eller ingen melk ut når du pumper. Pumpingen tar lang tid og brystene føles ikke tomme etter at du er ferdig å pumpe.

For liten: brystknoppen kommer ikke helt inn i tunnelen og gnisser mot veggene i tunnelen

HVORDAN VET JEG OM PUMPETRAKTEN ER FOR STOR?

Ved for stor trakt kan areola trekkes inn i tunnelen, og det kan føles både ubehagelig og vondt. Når du skrur av pumpen, kan du oppleve hevelse og sårhet både på areola og brystknoppen. Du kan også merke at pumpen ikke suger godt og at det kommer lite eller ingen melk. Pumpingen tar lang tid og brystene føles ikke tomme etter at du er ferdig å pumpe.

Pumpetrakten er for stor når areola trekkes inn i tunnelen på pumpetrakten

MÅL FØR DU KJØPER PUMPE

Ta gjerne mål før du kjøper Spectra Dual S av oss og bestill ekstra pumpetrakter i den størrelsen du ønsker slik at vi kan legge de med i samme forsendelse som pumpen. Da sparer vi miljøet og du sparer deg for flere bestillinger.

MERK DEG GJERNE DETTE

Gjennom amme/pumpe-forløpet kan størrelsen på brystknoppene endre seg. Det kan henge sammen med at melkeproduksjonen har stabilisert seg. Merker du endring/ubehag når du pumper kan det derfor være lurt å måle brystknoppene på nytt og endre traktstørrelsen ved behov.

Brystknoppene kan også forandre seg fra et tidligere amme/pumpe-forløp. Mål derfor på nytt når du venter eller har fått ny baby.

Du kan måle brystknoppen når du er gravid, men vi anbefaler å vente til du er i siste måned før fødsel.

VERDT Å VITE!

En av de vanligste årsakene til smerte, ubehag og skade på brystknoppene ved pumping, skyldes feil størrelse på pumpetrakten. Det er likevel viktig å være klar over at pumpetrakten ikke nødvendigvis er eneste årsak til at man opplever pumpingen som ubehagelig, vond eller vanskelig. Prøver du ut ulike traktstørrelser, men fremdeles opplever ubehag/smerte, må du oppsøke hjelp. Du kan kontakt oss her for videre hjelp og veiledning.

Daglig leder i Ammeklinikken med lang erfaring i å jobbe med nybakte mammaer og babyer fra både sykehus og privat praksis. Sertifisert IBCLC ammeveileder, sykepleier og mamma til fem. Her får dere en god blanding av refleksjoner og hennes beste råd for en trygg og god babytid.

Back To Top