fbpx Skip to content

Amming og alkohol

Mange lurer på dette med amming og alkohol. Man er jo vant til fra man er gravid at alt inntak av alkohol frarådes helt så mange blir usikre på om det er det samme som gjelder når man ammer.

Vi har ikke forskning på akkurat hvor mye alkohol en ammende mor kan drikke før melken blir skadelig for babyen, og det vil jo være ganske utenkelig å utsette små babyer for alkhol for å forske på dette. Så det går ikke. Det er derfor vi har et «føre var» prinsipp når det kommer til dette, der vi ser på det vi vet om alkoholbruk og amming samt samspill mellom foreldre og barn. Vi vet at barnets organer er umodne ved fødselen, og derfor anbefales det å unngå helt å drikke alkohol til 6 uker etter termindatoen din. Ikke etter når fødselen skjedde, men når terminen var.

 

Forskjellen på å drikke alkohol når du er gravid og ammer

Det er forskjell på hvor mye alkohol babyen får i seg hvis mor drikker alkohol i svangerskapet i forhold til når hun ammer. Når en mamma som er gravid drikker alkohol så går alkoholkonsentrasjonen i blodet hennes rett over til babyen i livmoren slik at babyen raskt får samme promille som mor. Babyens kropp må skille ut denne alkoholen igjen selv. Det betyr at om du tar et glass vin med 12% alkohol så vil det tilsvare at babyen din også «drikker» et glass med 12% alkohol.

Når du drikker alkohol mens du ammer så går alkoholen til blodet ditt, og så til melken. Blodet og melken vil til enhver tid ha samme alkoholinnhold. Hvis du drikker ett glass vin og har en promille på 0,2-0,3 i blodet så vil også melken din ha den samme promillen. Til forskjell fra da du var gravid så ville det tilsvare at babyen får melk med 0,2-0,3 promille i magen sin hvis du hadde ammet like etter at du har drukket. Altså mye mindre enn hvis du drikker alkohol når du er gravid. Men likevel så anbefales det av norske helsemyndigheter å vente med å amme i 3 timer etter at du har drukket en alkoholenhet (=1 glass vin/1 flaske øl/cider) for å være på den sikre siden.

 

Bør du pumpe deg?

Når alkoholen forsvinner fra blodet ditt så forsvinner den også fra melken. Det betyr at du ikke trenger å pumpe ut melk og kaste for alkoholinnholdet sin skyld. Men melkeproduksjonen din kan påvirkes av alkoholinntak. Den kan bli litt redusert og utdrivningsrefleksen kan bli hemmet slik at det er vanskeligere å få ut melk.

Hvis du får melkespreng etter at du har drukket alkohol så bør du pumpe deg for å passe på melkeproduksjonen din frem til du kan amme barnet igjen, for å unngå at du får tette melkeganger eller brystbetennelse.

 

Alkohol påvirker babyen på flere måter

Hvis man drikker mye og/eller ofte så har man sett at babyer har tatt skade av det. Og selv lavt alkoholinntak har man sett at kan føre til at babyer kan sove litt dårligere etter å ha fått morsmelk med alkohol og at de har dårligere søvnkvalitet. Det kan derfor bli litt mer krevende med mindre søvn enn vanlig, noe som kan være utfordrende når man i utgangspunktet sover lite.

Selv om det er lite alkohol som går over til melken, og man ikke helt har påvist hvor mye/lite som er skadelig for babyen sin kropp så er det ikke bare selve alkoholen i melken som er problemstillingen rundt barn og alkohol. Babyer og små barn sin hjerne er laget sånn at de er leser ansiktet og kroppsspråket til oss foreldre hele tiden, og de reagerer selv på små endringer. Når man drikker alkohol så vil ansiktsuttrykk og kroppsspråk endre seg selv med lavt alkoholinntak, derfor vil barnet merke at foreldrene har drukket alkohol raskt. Det gjelder både babyer og eldre barn og alkoholinntak hos begge foreldre, ikke bare den som ammer.

 

Samsoving

Har man drukket alkohol så skal man ikke sove sammen med barnet ditt. Det er fordi sansene sløves slik at det er større risiko for at du kan legge deg over barnet, eller legge noe over barnet i søvne.

 

Mer informasjon

https://avogtil.no/tips-og-rad/alkohol-foran-barna-dette-bor-du-huske-pa/

https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/amming-og-morsmelk/#kosthold-legemidler-alkohol-og-tobakk

Daglig leder i Ammeklinikken med lang erfaring i å jobbe med nybakte mammaer og babyer fra både sykehus og privat praksis. Sertifisert IBCLC ammeveileder, sykepleier og mamma til fem. Her får dere en god blanding av refleksjoner og hennes beste råd for en trygg og god babytid.

Back To Top