fbpx Skip to content

World Breastfeeding Week 2022

 

Årets tema i World Breastfeeding Week betyr noe helt spesielt for meg. Temaet er Step Up for Breastfeeding, som både betyr å stå opp for amming og å ta et steg videre, på godt norsk kan vi vel si «Et steg opp for amming».

Temaet er for meg en beskrivelse av min egen ammereise både personlig og i jobben min. Disse to delene av livet mitt er tett sammenvevd.

Jeg er veldig heldig som er mamma til fem. Da jeg ble mamma for første gang opplevde jeg ammingen som enormt vanskelig. Jeg trodde jeg var godt forberedt, og da jeg satt der med blødende brystknopper etter ett døgn så tenkte jeg at det sikkert bare var meg som hadde tander hud og ikke tålte dette så godt. Jeg bet tennene sammen og holdt ut. Det neste ble brystbetennelse, plutselig hadde jeg høy feber og endte opp på legevakten på julaften med nyfødt baby.

Det har gått slag i slag med utfordringer: Jeg har hatt lite melk, såre brystknopper, babyer som ikke legger på seg nok, babyer som har hatt allergi, babyer som har hatt stramt tungebånd, babyer som har sovet lite og babyer som har trengt flaske. Trusselen om brystbetennelse har vært min følgesvenn hele tiden. Jeg har fullammet, fullpumpet, matet fra pupp, kopp og flaske. Det har vært vanskelig og hardt å komme gjennom, men det har lært meg utrolig mye. Først og fremst hvordan det påvirker mammahjertet når man ikke opplever at man «får til» amming/mating, at det er utfordrende å finne ut av alt selv og at det er vanskelig å få hjelp i helsevesenet.

Jeg har jobbet som sykepleier både på barsel og nyfødtintensivavdeling og fått masse erfaring i å jobbe med amming, både friske og syke nyfødte babyer og mødre som nettopp har født og fedre og medmødre. Nettopp ammingen er den største utfordringen for de aller fleste i starten og alle trenger ekstra mye støtte rundt dette, enten man har blitt mamma for første gang eller har barn fra før. Da jeg begynte å jobbe som sykepleier oppdaget jeg raskt at kunnskapen min om amming fra sykepleierstudiet og som mamma var utilstrekkelig og begynte derfor å fordype meg i temaet, jeg sugde til meg ny kunnskap som en svamp, og erfarte at alt det jeg lærte var til stor hjelp for mødrene jeg møtte i jobben. Kunnskap gir muligheten til å hjelpe!

For meg ble min personlige ammereise sammen med min yrkeserfaring motivasjon for å bruke denne erfaringen til å hjelpe andre som strever med mating av babyene sine, enten det er med pupp eller flaske. Jeg ønsker at dere skal slippe å gå gjennom det samme som meg, eller stå i andre utfordringer rundt babymating helt alene. Så jeg har brukt all min kunnskap sammen med min erfaring som mamma og sykepleier til å skape et nytt tilbud for familier som strever med mating av babyene sine og resultatet av dette er Ammeklinikken som så dagens lys tilbake i 2014.

Jeg startet forsiktig med å tilby hjemmebesøk direkte til familier som den aller første i Norge, jeg markedsførte ingenting, men familier som jeg hjalp fortalte om tilbudet til andre og slik ble jeg invitert hjem til den ene familien etter den andre.

Det fantes ingen å spørre om hvordan man etablerte denne typen firma siden det aldri hadde vært gjort her før, så veien har virkelig blitt til mens jeg har gått: Steg for steg for amming.

Jeg har vært utrolig heldig og møtt så mange fantastiske familier gjennom alle disse årene, og Kendall og Rachel har kommet til som IBCLCer og gitt oss muligheten til å tilby ammeveiledning flere steder i landet. Sammen utvikler vi Ammeklinikken videre steg for steg. I dag er vi norges eneste bedrift som har 3 IBCLC ammeveiledere ansatt, og som tilbyr veiledning i flere landsdeler. Vi treffer hundrevis av familier hvert år, og vi tar et steg opp for amming hver eneste dag. Håpet vårt er at vårt arbeid gir inspirajson og innsikt i et enormt viktig fagområde for kvinne og barnehelse, slik at vi til slutt får et godt tilbud til alle familier i hele Norge.

 

 

 

Daglig leder i Ammeklinikken med lang erfaring i å jobbe med nybakte mammaer og babyer fra både sykehus og privat praksis. Sertifisert IBCLC ammeveileder, sykepleier og mamma til fem. Her får dere en god blanding av refleksjoner og hennes beste råd for en trygg og god babytid.

Back To Top