fbpx Skip to content

Sommeren nærmer seg og vi får mange spørsmål fra bekymrede foreldre som lurer på hva som er best å gjøre for babyen når det er så varmt ute.

I babytiden så betyr ofte deilige varme sommerdager noe annet enn når man har eldre barn, for babyer er ikke så begeistret for varmen.

Her deler vi våre beste tips for både amming og det å ha liten baby i varmen. Du får lære om hvordan du kan vite om babyen får i seg nok melk, hvordan du kan vite om babyen begynner å bli dehydrert, og noen gode råd for hvordan du kan gjøre dagene best mulig i varmen.

Det er nok sånn at de fleste babyer trives best inne på de varmeste dagene så å ta det med ro inne er helt ok i denne fasen av livet.

Trenger babyen vann?

Morsmelk inneholder mye vann og hvis babyen får regulere selv så vil han/hun justere hvor mye drikke han trenger selv. En baby som får bestemme helt selv vil vi se at dier oftere når det er varmt, men at hver amming varer kortere enn vanlig. De tar altså hyppige og små måltider. Det er viktig å ikke forsøke å forlenge tiden mellom ammingene når det er varmt.

Små babyer skal aldri ha vann, for da tar vannet plass i magen og de drikker da mindre melk, det fører til at de får i seg mindre næring.

For babyer som drikker morsmelkerstatning så vil du kunne se samme spisemønster som hos diebarn, de drikker mindre til hvert måltid, men de vil ha flasken hyppigere. Samme regel gjelder enten de spiser av pupp eller flaske: de må få bestemme selv.

Morsmelk/morsmelkerstatning er både mat og drikke for babyene våre, og det er det viktig å huske på i varmen. Hvis vi sammenligner med oss selv så vil vi også som regel drikke noen glass ekstra i løpet av en varm dag, mens vi ofte spiser mindre og lettere måltider. Når det blir kveld og kjøligere i været så blir vi mer sultne på et større måltid. Det er det babyene også gjør, de dier som regel mange ganger, en kort stund hver gang når det er varmt, og når de kommer i litt kjøligere omgivelser så ser vi at de kan ta seg et større måltid.

 

Våre tre beste tips i sommervarmen

 

    1. Planlegg dagene. Vær inne de varmeste tidspunktene på dagen og om dere skal ut på noe så ha en plan for hvor dere kan trekke inn i skyggen/kjøligere omgivelser.
    1. Følg babyen. La babyen bestemme ammingene, både hvor ofte og hvor lenge h*n skal spise. Du kan gjerne tilby brystet oftere, men ikke prøv å forlenge tiden mellom måltidene.
    1. Pass på å ta vare på deg selv også så du ikke blir dehydrert. Når det er veldig varmt så er det viktig å huske på å drikke nok. Tegn på at du begynner å bli dehydrert kan være at du blir irritabel, får hodepine, blir ukonsentrert, tørr i munnen, kraftig tørste, svimmelhet eller at urinen din blir mørkere. Pass på å alltid ha en vannflaske med deg sånn at du kan drikke nok i løpet av dagen.

 

Skal dere ut av huset så må dere ha en mulighet for å finne skygge, å være på en strand uten mulighet for å trekke inn i skyggen kan medføre mye stress om babyen blir veldig utilpass og feks ikke vil die pga varmen.

Lag deg et ammehjørne i den kjøligste delen av boligen. Hvis du har varmepumpe eller aircondition i et rom så er det det beste stedet for dere. Har du ikke den muligheten så kan du kanskje være i kjelleren eller i et rom som vender mot nord der det er kjøligere. En bordvifte kan og være en god løsning for da får du bevegelse i luften og det oppleves mer behagelig. Plasser viften sånn at den ikke blåser direkte på babyen.

Når det er veldig varmt så kan sideliggende amming være bedre enn å sitte for da ligger babyen ikke så tett inntil deg. Prøv dere frem og finn ut hvilken stilling som fungerer best for dere.

Når du skal amme sittende så kan det være behagelig å legge en gulpeklut eller et musselinteppe over magen din sånn at det kommer mellom din og babyens kropp, da blir det ikke så klamt.

En sprayflaske med vann ved det stedet du ammer kan gi deg en behagelig avkjølende opplevelse. Spray i ansiktet og i nakken om du blir veldig varm mens du sitter og ammer.

Hvis babyen er varm og virker utilpass kan du ha en fuktig klut og tørke over ansiktet, nakken og kroppen med. Det kan være behagelig og avkjølende.

 

Klær

Ikke kle på babyen for mye, gjerne bare bleie eller en tynn body. Er det varmt ute så trenger ikke babyen lue på seg i vogn eller bilstol. Vi anbefaler aldri lue inne så når temperaturen ute kryper opp på det nivået vi vanligvis har innendørs så er det ikke grunn for å ha på lue ute heller. Babyer under 1 år skal helst ikke oppholde seg i solen fordi de har tynn hud. Hvis det er sånn at det er umulig å unngå solen så skal de ha på tynne klær og solhatt og man skal passe på at de raskt kan få komme i skygge.

 

Vogn

Babyen trenger ikke mye klær på seg på varme dager
En tynn kortermet body er nok på de varmeste dagene

Vognen kan bli varm i solen så vær obs på å sjekke temperaturen i vognen ofte ved å stikke hånden din inn og kjenne på babyen.

Om vognen står i ro så er det veldig viktig at den står helt i skyggen og ikke får noe sol på seg.

Det har de siste årene blitt en trend å henge et teppe foran åpningen på kalesjen, det er veldig farlig!

Når du dekker åpningen så stiger temperaturen inni vognen raskt og det er fare for to ting: Overoppheting OG at det blir for lite oksygen inni vognen. Begge deler kan være livstruende hver for seg.

Babyer trenger ikke å ha det mørkt for å sove, de hviler godt i dagslys så det er ikke noe poeng i å henge noe over åpningen.

Insektsnett over vognen er et flortynt nett som slipper gjennom luft men holder insekter og katter (!) borte. Dette vil ikke gi samme virkning som et teppe over åpningen i kalesjen men pass likevel på å sjekke temperaturen inni vognen veldig ofte. Noen vogner har integrert insektsnett og solskjerming. Det går og an å kjøpe parasoll til vognen for å unngå at solen skinner inn på babyen. En annen løsning om du er ute og går og solen skinner inn i vognen er å dra vognen etter deg istedenfor å trille den foran deg.

Mange vogner har lufteluker som kan åpnes på varme dager.

Ikke bruk pose i vognen på sommeren. Bruk et vanlig laken på madrassen og ha en tynn dyne og et teppe tilgjengelig. Dynen er fin å ha over babyen om det ikke er så veldig varmt samtidig som den er lett å dytte ned i fotenden om temperaturen blir høy. Er det varmt og godt, sånn at du selv går i lette sommerklær og er varm så holder det å ha et tynt teppe over babyen.

Eldre babyer

Eldre babyer som har startet med fast føde og er over 6 mnd skal også ammes så hyppig som de ønsker. De kan i tillegg ha en kopp med vann tilgjengelig, da vil de og kunne ta noen slurker med vann om de ønsker. Frukt med høyt vanninnhold gir god øvelse på å spise og gir ekstra væske, feks melon, ananas, jordbær eller banan. Skjær opp i passende biter og la barnet spise selv. Det blir mye søl men barna elsker det! Fordelen er at det fint kan spises i bare bleia så slipper du ekstra klesvask. Sommeren er også en super tid å øve på å drikke av vanlig kopp (ikke tutekopp), for da gjør det ingenting om de søler vann på seg og de kan øve ekstra mye uten at det går ut over klesvasken. Drikke av vanlig kopp/glass gir veldig fin trening for munnmotorikken/musklene i munnen så det er helt supert å øve på så mye som mulig. Det er gunstig for de får både øvd på å spise, og i tillegg så får de trent muskler som de skal bruke når de skal snakke senere. Vinn-vinn der altså!

Bilkjøring

I bilen er det vanligvis aircondition, det gjør at det kan gå fra veldig varmt til kaldt på kort tid så følg godt med på hvordan babyen har det underveis (stopp bilen og sjekke babyen med jevne mellomrom hvis du er alene på tur med babyen!)

I bilstolen må ikke babyen sitte uten klær på seg for det er viktig at beltene ikke ligger rett på huden. En tynn body og bukse er fint å ha på og ha et lite teppe tilgjengelig til å ta over babyen om det blir kaldt med airconditionen i bilen. Hvis dere har pose i bilstolen så tar du den bort når det er vår, det blir varmt i disse posene så de trengs bare på vinteren.

Bruk solskjerming på innsiden av vinduene i baksetet sånn at babyen ikke får solen i øynene.

 

Aldri forlat babyen i bilen når det er varmt, aldri ellers heller, pga brannfare.

 

Hvordan vet du om babyen får i seg nok væske på varme dager

    • Våte bleier, like mange som vanlig
    • Tynn urin, lys gul på farge og med svak lukt
    • Vil spise hyppig

 

Tegn på at babyen ikke får i seg nok væske:

    • Mindre tiss i bleiene
    • Urinen lukter mer enn vanlig/ser gulere ut
    • Babyen er urolig og roer seg ikke ved brystet
    • Babyen er slapp og vil ikke spise
    • virker tørr i huden/tørr i munnen
    • Fontanellen på hodet er innsunket

Hvis du er i tvil om babyen din kan være dehydrert så skal du ta kontakt med fastlegen din. Babyer får automatisk samme fastlege som moren sin. Er det utenfor åpningstid så ringer du legevakt på telefon 116 117.

 

Sommerhilsen fra

Ingebjørg

IBCLC ammeveileder, sykepleier og mamma til fem

Daglig leder i Ammeklinikken med lang erfaring i å jobbe med nybakte mammaer og babyer fra både sykehus og privat praksis. Sertifisert IBCLC ammeveileder, sykepleier og mamma til fem. Her får dere en god blanding av refleksjoner og hennes beste råd for en trygg og god babytid.

Back To Top