fbpx skip to Main Content

Noen ganger er ikke nyfødte babyer helt klar til å spise av brystet med en gang etter fødselen. Det er lurt å være forberedt på dette så du vet hva du skal gjøre hvis dette er noe du og din baby opplever.

Det vi snakker om her her gjelder de aller første dagene, altså like etter fødselen. Hvis du har en baby som har spist fint og plutselig ikke vil spise lenger så må du ta kontakt med helsepersonell.

 

Årsaker

Det kan være flere årsaker til at babyen ikke vil, eller ikke klarer å ta brystet etter fødselen. Noen babyer er slappe og vil helst sove, mens andre kan gråte når man legger dem til brystet. Det kan og skje at de virker klar for å spise men de ikke klarer å koble seg på puppen. Det er viktig at du spør på sykehuset hvis dette skjer med dere slik at dere får god hjelp til å finne ut hva som kan være årsaken til det dere opplever.

De vanligste årsakene til at babyer ikke vil/kan ta brystet etter fødselen. Det kan være at babyen:

 • ikke er klar for å spise enda
 • er sliten etter fødselen
 • føler seg slapp pga medisiner du har fått under fødselen
 • reagerer på hvis han/hun har vært borte fra deg etter fødselen
 • har vondt i hodet eller kjeven sin etter fødsene
 • er født for tidlig
 • føler seg slapp pga gulsott
 • er slapp pga lav fødselsvekt
 • sykdom
 • babyen legger tungen i ganen og klarer ikke å ta tak på brystet
 • har stramt tungebånd så det er vanskelig å holde tak på brystet
 • sykdom

Det er altså flere ting som kan være årsak hvis babyen din ikke vil ta brystet. Den vanligste årsaken er at babyen rett og slett ikke er klar for å spise helt enda. Det er en veldig stor overgang å bli født og vi kan jo selv tenke oss at man lett kan være litt fortumlet når man har vært gjennom en så stor ting som det å bli født er og at man trenger litt tid på å hente seg inn etter dette. Andre ganger kan det være babyen har vondt i hodet eller kjeven sin etter fødselen og at det gjør det litt ubehagelig å spise. Babyen kan og være litt slapp av smertestillende som du har fått under fødselen. Babyer som er født før termin, eller som har lav fødselsvekt kan trenge litt tid på seg før de klarer å spise, og særlig før de klarer å spise nok fra brystet. En siste ting er at babyen kan være syk. Det er flere sykdommer som kan gjøre at babyen ikke har matlyst akkurat som oss voksne. Det at babyen ikke vil spise er noe de skal følge godt med på på sykehuset og undersøke hva som ligger bak dersom det skjer.

For dere som foreldre så er det viktig å gi beskjed til personalet på sykehuset hvis babyen ikke vil spise. Det dere kan gjøre selv har vi oppsummert i det vi kaller for de 3 gyldne reglene.

 

3 gyldne regler

Hvis dere opplever at babyen ikke tar brystet etter fødselen så har vi en fin huskeregel til dere. Det er bare tre ting, og de to første er egentlig like viktige.

 1. Ta ut melk fra brystene
 2. Mat babyen
 3. Kos masse hud mot hu

Selv om babyen ikke er så interessert i å spise så er det veldig viktig at han/hun får melken din og det er heldigvis flere måter babyen kan få melken din på: Babyen kan spise fra en te-skje eller en liten matekopp. Hvis babyen er på nyfødtintensiv så vil de noen ganger legge en tynn matesonde inn nesen til babyen og ned i magen. Det kan se litt voldsomt ut men det er en fin løsning hvis barnet ikke er i form til å spise selv enda.

 

Ikke negativt for ammingen videre

Hvis dere opplever at babyen ikke vil spise så er det beroligende å vite at dette ikke er negativt for ammingen på noen måte så lenge du vet hva du skal gjøre. Det avgjørende er at du får stimulert melkeproduksjonen din godt slik at du får melken ordentlig i gang og at babyen får melken. Dette kan du gjøre på flere måter: enten ved å melke ut for hånd eller med pumpe. Spør om hjelp på sykehuset for å bli vist hvordan du tar ut melk med håndrmelking, og hvordan du bruker brystpumpe.

 

Gi melken til babyen

Den melken du melker ut fra brystene gir du til babyen. For babyen er det veldig fint hvis han/hun kan få melk hyppig. Lite og ofte er best. Det er ikke store mengdene som skal til, så lenge det ikke går lang tid mellom måltidene.  Personalet på sykehuset vil hjelpe dere med å vise hvordan det er best å gi babyen melken og hvor mye babyen din trenger.

 

Hud mot hud

La babyen ligge inntil huden din så mye som mulig. Hud mot hud er godt for babyen og for deg. Babyen føler seg aller tryggest nær deg, og du kan ha babyen inntil deg så mye du ønsker- det går ikke an å gjøre for mye av det! Pappa/medmor kan også ha babyen inntil seg når du ikke har mulighet. Hvis babyen din er på nyfødtintensiv og du ikke har anledning til å være med ham/henne hele tiden så skal du vite at de ansatte der har veldig stort fokus på at babyen skal føle seg trygg når du ikke er der.

En annen fantastisk ting med hud mot hud er at babyen sine spiseinstinkter blir stimulert når dere ligger sånn. Du kan hjelpe til med å stimulere disse instinktene enda mer hvis du legger deg litt bakoverlent, da har dere det beste utgangspunktet for det som heter tilbakelent ammestilling. Det er i denne stillingen babyens spiseinstinkter blir aktivert aller best. Det vil si at når dere ligger sånn så vil du øke sannsynligheten for at babyen begynner å lete etter brystet og spise.

Når du gjør den viktigste jobben med å få lagt et godt utgangspunkt for melkeproduksjonen din og mate babyen med melken så ligger alt til rette for at ammingen skal gå fint når babyen blir klar for det.

 

Før dere drar hjem

De aller fleste babyer tar brystet selv innen det første døgnet. Men noen få trenger litt lenger tid. Hvis det gjelder dere så er det viktig å ha en god plan så ting er litt forutsigbart for dere. Hvis babyen ikke har tatt brystet når dere skal hjem så må dere huske å få med dere en plan for hva dere skal gjøre når dere kommer hjem fra sykehuset. Det er viktig at dere føler dere trygge på hvordan du skal ta ut melken og hvordan dere skal få melken i babyen når dere kommer hjem, og få lagt best mulig til rette for at babyen skal begynne å spise rett fra brystet. Når dere drar hjem så er det helsestasjonen som har ansvar for oppfølging av dere så dere kan kontakte dem for videre veiledning. Dere kan også kontakte oss for digital konsultasjon eller hjemmebesøk (Oslo/Kristiansand).

Vi går gjennom disse tingene i vårt ammekurs for gravide så hvis du vil være godt forberedt så anbefaler jeg å se det. Da får du og med en e-bok som du kan ha på mobilen og slå opp i når du føler deg usikker etter fødselen. Du finner de digitale kursene våre her

 

Daglig leder i Ammeklinikken med lang erfaring i å jobbe med nybakte mammaer og babyer fra både sykehus og privat praksis. Sertifisert IBCLC ammeveileder, sykepleier og mamma til fem. Her får dere en god blanding av refleksjoner og hennes beste råd for en trygg og god babytid.

Back To Top