fbpx Skip to content

Noen ganger er det slik at den nyfødte ikke vil spise fra brystet rett etter fødselen. Det er lurt å være forberedt på dette, da vet du hva du skal gjøre om du og din baby opplever dette.

Det vi snakker om her gjelder de aller første dagene, altså like etter fødselen. Hvis du har en baby som har spist fint og plutselig ikke vil spise lenger må du ta kontakt med helsepersonell!

Årsaker

Det kan være flere årsaker til at babyen ikke vil, eller ikke klarer å ta brystet etter fødselen. Noen babyer er slappe og vil helst sove, andre gråter når man legger dem til brystet. Det kan og skje at de virker klar for å spise men ikke klarer å koble seg på puppen. Det er viktig at du spør på sykehuset hvis dette skjer, slik at dere får god hjelp til å finne ut hva som kan være årsaken til det dere opplever.

Den vanligste årsaken er at babyen din rett og slett ikke er klar til å spise enda. Å bli født er en stor overgang, og babyen trenger gjerne litt tid på å hente seg inn igjen etterpå.

De vanligste årsakene til at babyer ikke vil eller klarer å ta brystet etter fødselen er:

 • ikke er klar for å spise enda
 • er sliten etter fødselen
 • føler seg slapp pga medisiner du har fått under fødselen
 • reagerer på hvis han/hun har vært borte fra deg etter fødselen
 • har vondt i hodet eller kjeven sin etter fødselen
 • er født for tidlig
 • føler seg slapp på grunn av gulsott
 • er slapp pga lav fødselsvekt
 • sykdom
 • babyen legger tungen i ganen og klarer ikke å ta tak på brystet
 • har stramt tungebånd så det er vanskelig å holde tak på brystet
 • sykdom

Det finnes altså flere årsaker til at babyen din ikke vil ta brystet. Den vanligste årsaken er at babyen rett og slett ikke er klar for å spise enda. Å bli født er en veldig stor overgang, og babyen trenger gjerne litt tid på å hente seg inn igjen etterpå. Andre ganger har babyen kanskje vondt i hodet eller kjeven sin etter fødselen, som kan gjøre det litt ubehagelig å spise. Babyen kan også være litt slapp på grunn av smertestillende du fikk under fødselen. Babyer født før termin, eller med lav fødselsvekt trenger gjerne  litt tid på seg før de klarer å spise, og særlig før de klarer å spise nok fra brystet. En siste ting er at babyen kan være syk. Det finnes flere sykdommer som kan gjøre at babyen ikke har matlyst, akkurat som oss voksne. Dersom babyen ikke kan spise, skal sykehuset følge godt med og undersøke hva som ligger bak.

Selv om babyen ikke er så interessert i å spise, er det likevel veldig viktig at han eller hun får melken din.

3 gyldne regler

Opplever dere at babyen ikke vil spise må dere gi beskjed til sykehuspersonale. Dere kan imidlertid også ta noen forhåndsregler selv. Det er tre ting dere lang gjøre, hvor de to første i grunnen er like viktige. Vi kaller disse huskereglene de 3 gyldne regler.

 1. Ta ut melk fra brystene
 2. Mat babyen
 3. Kos masse hud mot hud

Selv om babyen ikke er så interessert i å spise fra brystet er det veldig viktig at h*n får melken din. Heldigvis, finnes det flere måter å løse dette på. For eksempel kan babyen spise fra en te-skje eller en liten matekopp. Hvis babyen er på nyfødtintensiv vil de noen ganger legge en tynn matesonde inn nesen til babyen og ned i magen. Det kan se litt voldsomt ut men det er en fin løsning hvis barnet ikke er i form til å spise selv enda.

Ikke negativt for ammingen videre

Hvis dere opplever at babyen ikke vil spise, kan vi berolige med å fortelle at dette ikke er negativt for den videre ammingen. Likevel er det avgjørende avgjørende at du får stimulert melkeproduksjonen din godt. Slik får du melken ordentlig i gang og du sikrer at babyen kan få melken. Du kan stimulere melkeproduksjonen på flere måter: enten ved å melke ut for hånd eller ved hjelp av pumpe. Spør gjerne på sykehuset om de kan vise hvordan du håndmelke, eller bruker brystpumpe.

Gi melken til babyen

Den melken du melker ut fra brystene gir du til babyen. For babyen er det veldig fint hvis han/hun kan få melk hyppig. Lite og ofte er best. Det er ikke store mengdene som skal til, så lenge det ikke går lang tid mellom måltidene.  Personalet på sykehuset vil hjelpe dere med å vise hvordan det er best å gi babyen melken og hvor mye babyen din trenger.

Hud mot hud

La babyen ligge inntil huden din så mye som mulig. Hud mot hud er godt for babyen og for deg. Babyen føler seg aller tryggest nær deg, og du kan ha babyen inntil deg så mye du ønsker- det går ikke an å gjøre for mye av det! Pappa/medmor kan også ha babyen inntil seg når du ikke har mulighet. Hvis babyen din er på nyfødtintensiv og du ikke har anledning til å være med ham/henne hele tiden, skal du vite at de ansatte der har veldig stort fokus på at babyen skal føle seg trygg selv når du ikke er der.

En annen fantastisk ting med hud mot hud er at babyen sine spiseinstinkter blir stimulert når dere ligger sånn. Legger du deg bakoverlent, da bidrar du til å stimulere disse instinktene enda mer. Det skjer ettersom du da har det beste utgangspunktet for det som heter tilbakelent ammestilling. Det er i denne stillingen babyens spiseinstinkter blir aktivert aller best. Det vil si at når dere ligger sånn så vil du øke sannsynligheten for at babyen begynner å lete etter brystet og spise.

Når du gjør den viktigste jobben med å få lagt et godt utgangspunkt for melkeproduksjonen din og mate babyen med melken så ligger alt til rette for at ammingen skal gå fint når babyen blir klar for det.

Før dere drar hjem

De aller fleste babyer tar brystet selv innen det første døgnet. Men noen få trenger litt lenger tid. Hvis det gjelder dere så er det viktig å ha en god plan slik at ting blir litt forutsigbart for dere. Hvis babyen ikke har tatt brystet når dere skal hjem må dere huske å få med dere en plan for hva dere skal gjøre når dere kommer hjem fra sykehuset. Det er viktig at dere føler dere trygge på hvordan du skal ta ut melken og hvordan dere skal få melken i babyen. Samtidig må det bli lagt best mulig til rette for at babyen skal begynne å spise rett fra brystet. Når dere drar hjem er det helsestasjonen som har ansvar for oppfølging av dere. For videre veiledning kan der dermed kontakte dem. Dere kan også kontakte oss for digital konsultasjon eller hjemmebesøk (Oslo/Kristiansand).

Vi går også gjennom disse tingene i vårt ammekurs for gravide, hvis du vil være godt forberedt anbefaler jeg deg å se det. Da får du også med en e-bok som du kan ha på mobilen og slå opp i når du føler deg usikker etter fødselen. Du finner de digitale kursene våre her

Daglig leder i Ammeklinikken med lang erfaring i å jobbe med nybakte mammaer og babyer fra både sykehus og privat praksis. Sertifisert IBCLC ammeveileder, sykepleier og mamma til fem. Her får dere en god blanding av refleksjoner og hennes beste råd for en trygg og god babytid.

Back To Top